Ušesno maslo ali cerumen je izloček, ki ga povzročajo ceruminalne žleze. Izloček je rumene barve in je pomešan z odluščeno (odmrlo) kožo sluhovoda. Za ušesno maslo velja, da je del naravnega procesa čiščenja zunanjega sluhovodnega dela ušesa. Ušesno maslo čisti in ščiti sluhovod pred škodljivimi snovmi. Ušesno maslo je netopno v vodi, sprva je mehko, vendar se na zraku počasi strdi.

Ceruminalni zamaški povzročajo poslabšanje ali izgubo sluha, pritisk, srbenje in bolečine v sluhovodih in šumenje v ušesih. Možni zapleti zaradi ceruminalnih zamaškov so vnetja zunanjega sluhovoda in srednjega ušesa s predrtjem bobniča in vrtoglavica. Pri nekaterih osebah je ušesno maslo bolj intenzivno kot pri drugih. Pravilno izločanje cerumna omogoča nemoteno delovanje zunanjega ušesa.

Ušesno maslo samo po sebi čisti sluhovod. V primeru, da se ušesno maslo izloča bolj intenzivno je ODSVETOVANO čiščenje sluhovoda z vatiranimi paličicami!

Za čiščenje sluhovoda priporočamo ODINELL sprej. Priporočamo ga osebam, ki se jim ušesno maslo pogosto strdi, osebam z večjo poraščenostjo v sluhovodu, uporabnikom slušnih aparatov, uporablja pa se tudi za mehčanje strjenih zamaškov, ki jih kasneje odstrani zdravnik.

Če v ušesu čutite neudobje, bolečino, zamašenost ali če lasten glas zvedi spremenjeno in odmeva, oz. delno izgubite sluh, je morda razlog v nastanku ušesnih zamaškov. Zelo pogosto se težave pojavijo po kopanju. Voda prodre v uho in zastane v sluhovodu. Tam povzroči nabrekanje cerumna in posledično lahko povzroči nastanek ušesnega zamaška. Zamašitev sluhovoda nastane nenadoma.

Najboljši način za izogibanje težavam je skrb za higieno. Z uporabo Odinell spreja boste cerumen raztopili, preden iz njega nastane ušesni zamašek. Odinell sprej je na voljo brez recepta v AUDIO BM slušnih centrih.