Se nahaja v votlini najtrše kosti v človeškem telesu, senčnici (skalnica). Sestavljeno je iz polža in dveh koščenih hodnikov za ravnotežje, vmes pa se nahaja še eden napolnjen s tekočino. Ko tresenje slušnih koščic srednjega ušesa zaniha ovalno okence polža, tekočina v njem vzvalovi in tako zaniha membrane, vzdražijo se čutne celice in pošljejo impulze po slušnem živcu v možgane.

Polž je napolnjen s tekočino in po dolžini z membranami razdeljen na prekate. Na spodnjem delu je membrana ravna in jo imenujemo osnovna membrana. Na njej so razvrščene čutnice z dlačnicami. Dlačne oz. slušnene celice so skupaj z membrano polžasto zvite. Nad njimi je krovna membrana, na katero so pritrjene dlačnice, ki štrlijo iz vrhnjih delov dlačnih celic. Vse to pa sestavlja Cortijev organ.

Cortijev organ leži vzdolž membrane in vsebuje tisoče dlačnic, ki so končiči slušnega živca. Cortijev organ sestavljata dva loka iz podpornih in čutnih celic z bički (čutnicami). Med obema lokoma je Cortijev prostor. Iz čutnic vodijo živčna vlakna, ki se združujejo v slušni živec.