UŠESNI ČEP: Če se ušesno maslo v sluhovodu nabere na enem mestu in se strdi, nastane ušesni čep. Do tega lahko pride zaradi neustrezne uporabe vatiranih paličic, lahko pa tudi zaradi prirojene nagnjenosti, ozkih sluhovodov, umazanega delovnega okolja ali uporabe slušnega aparata. 
Znaki, po katerih prepoznamo nabiranje ušesnega masla v zunanjem sluhovodu, so: 
- šumenje in bolečina v ušesih,
- občutek zamašenosti ušesa, 
- neprijetno odmevanje lastnega glasu, 
- postopna ali nenadna delna izguba sluha,
- vrtoglavica. 

VNETJA: Vname se lahko kateri koli del ušesa. Pri odraslih se največkrat vname zunanje, pri otrocih pa srednje uho. Če je koža, ki obdaja sluhovod, zdrava, nas ščiti pred okužbami z mikrobi. Če pa je zaradi škodljivih dejavnikov v slabšem stanju (na primer drobne poškodbe, izsušenost, razdraženost), pa jo mikrobi lažje napadejo.  Nenehna izpostavljenost vlagi oziroma vodi slabo vpliva na zdravje ušes in povečuje tveganje za njihovo vnetje. Osebe, ki se ukvarjajo z vodnimi športi, še posebej pa otroci, ki se pogosto kopajo v bazenih, imajo zaradi vpliva vode lahko slabšo naravno obrambo kože v sluhovodu. Enako velja za tiste, ki si pogosto barvajo lase ali uporabljajo agresivne šampone, ki lahko zaidejo v sluhovod in tam dražijo kožo. 

POŠKODBE BOBNIČA: pogosto nastanejo takrat, ko močan pritisk na bobnič povzroči poškodbo ali celo predrtje membrane. To je lahko posledica pregrobega čiščenja sluhovoda z vatirano paličico ali vstavljanje drugih trdih predmetov v sluhovod. Možno je tudi, da do predrtja bobniča pride zaradi velikih nenadnih sunkov zvoka ali udarca z glavo, zelo glasnih pokov, slabe prekrvavljenosti, glasne glasbe.

NAGLUŠNOST: slabši sposobnosti zaznavanja zvoka rečemo naglušnost. Običajno se pojavi s starostjo, lahko pa je tudi prirojena. Nastane zato, ker na enem izmed prej opisanih delov ušesa pride do slabšega prevajanja valovanja. Popolni izgubi sluha pa pravimo gluhota. Do nje pride, če eden izmed delov ušesa ne deluje več pravilno in se valovanje od njega ne prevaja več naprej proti možganom. 

MOTNJE V RAVNOTEŽJU: Ob poškodbah polkrožnih kanalov v notranjem ušesu lahko pride do nepravilnega prevajanja živčnih impulzov iz dlačic proti centru za ravnotežje v možganih, zaradi česar imamo motnje ravnotežja.